Neop@tria
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.
Neop@tria

Foro de discusión ta todas as antiguas tierras d'a Corona d'Aragón. Fòrum de discussió per a totes les terres de l'antiga Corona d'Aragó. Fòrum de debat per totas las terras de l'antiga Corona d'Aragon.
 
ÍndexÍndex  GALERIAGALERIA  CercarCercar  Últimas imágenesÚltimas imágenes  Registrar-seRegistrar-se  Iniciar Sessió  

 

 En defensa de Benet XVI

Ir abajo 
2 participantes
AutorMissatge
cat1714

cat1714


Nombre de missatges : 989
Registration date : 05/09/2006

En defensa de Benet XVI Empty
MissatgeAssumpte: En defensa de Benet XVI   En defensa de Benet XVI Icon_minitimeDl Set 18, 2006 10:32 am

http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=2060545


Una intervenció molt acadèmica de Benet XVI ha desencadenat de nou un conflicte obert amb l'Islam. Hi ha qui ho ha comparat amb l'afer de les caricatures però crec que som al davant d'una cosa ben diferent. En aquell cas es podia criticar la inoportunitat o l'escassa sensibilitat dels autors de les mateixes i entendre la indignació d'alguns creients. Però en aquest no. Els musulmans que es queixen no ho fan pel que ha dit Benet XVI sinó pel que pensen que ha dit, malgrat que no ho haja fet. I aquesta és una barrera divisòria que no es pot traspassar mai.

En la seua intervenció a Regensburg Benet XVI va fer un discurs ben poc senzill i gens convencional, segurament més propi d'un professor que d'un papa. (El podeu llegir íntegre en anglès ací (http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/15_09_06_pope.pdf); no he trobat encara cap versió en català).

En un moment del seu discurs Benet XVI relata per a una discussió esdevinguda, segons sembla el 1391 entre un noble persa i l'emperador bizantí Manuel II, relat clarament marginal en el seu discurs que només l'usa com a exemple. Fent-ne una citació literal Benet XVI llegeix unes paraules dures amb Mahoma escrites per l'emperador bizantí i clou la citació per a seguir amb el tema del seu discurs, que és la relació entre la raó i la figura de déu. En absolut i en cap moment Benet XVI diu allò que molts mitjans de comunicació àrabs i musulmans i massa governs i partits afirmen que va dir. I això és el que resulta greu i perillós.

He defensat una vegada i una altra que el món occidental ha de tenir una sensibilitat extrema envers l'Islam. La nostra política a l'orient mitjà i la llarga història de desencontres entre l'Islam i la cristiandat crec jo que reclama extremar els gestos de prudència i fer un exercici especial de comprensió del seu dolor i la seua ràbia, àdhuc quan la considerem excessiva. Però això no es pot fer tancant els ulls. Si he reclamat sovint que els europeus siguem més comprensius amb els musulmans ara no puc deixar de reclamar als musulmans que no mentisquen i manipulen les paraules de Benet XVI -un home pel qual no tinc massa simpatia però que no mereix de cap manera la situació on l'han posat.

El diàleg entre el món musulmà i l'occident serà un diàleg inútil si es basa només en una compassió cega cap a ells o si es transforma en una autoflagelació permanent on nosaltres sempre som dolents. Aquest diàleg és imprescindible per al món que ens arriba, reclama generositat i disposició a acceptar l'altre. Però ha de ser franc, directe i sincer i ells així ho han d'acceptar. O serà inútil.

I és per això que aquests dies em dol el silenci que practiquen alguns interlocutors àrabs d'una gran alçada, i alguns intel·lectuals occidentals també, davant la manipulació tan evident dels fets.

Vicent Partal
director@vilaweb.com
Tornar a dalt Ir abajo
http://www.racocatala.cat/cat1714/
El noi del sucre

El noi del sucre


Nombre de missatges : 778
Registration date : 05/09/2006

En defensa de Benet XVI Empty
MissatgeAssumpte: Re: En defensa de Benet XVI   En defensa de Benet XVI Icon_minitimeDl Set 18, 2006 2:23 pm

Extret de http://www.rebelion.org
*************************************************************

"Jihad no significa Guerra"

Nazanín Amirian
Rebelión

Cuando el Papa Benedicto XVI afirmó que "La violencia de la Jihad en el Islam contrasta con la naturaleza de Dios y del alma", muy probablemente había caído en los tópicos sin saber que Jihad, ese concepto fundamental del Islam, no significa ni Guerra, ni Santa, sino el esfuerzo o combate, y su sentido es "esfuerzo en la senda de Dios". El término que la religión mahometana utiliza para la guerra es Harb. Fiel la idea de la “religión” que proviene de religare - "atar dos veces" al creyente, individual y socialmente-, el Islam determina dos tipos de Jihad: el "gran Jihad" que hace referencia a la lucha espiritual diaria de los fieles, al entrenar el alma para controlar los instintos básicos y el perfeccionamiento interno, y el “Jihad menor” que no es otro que la defensa de los territorios del Islam, de sus habitantes y del propio Islam ante los peligros externos. En este sentido, Jihad legitima todo tipo de acciones y contiendas. Hay otras acepciones de Jihad más mundana como en la que se emprendió en el Irán de la era de Jomeini, al formarse varias brigadas llamadas Jihad sazandegui “la batalla por la reconstrucción”, cuya misión era llevar agua, luz y los servicios básicos a miles de aldeas desatendidas, o Jihad contra el analfabetismo.

Más allá de la necesidad de cuidar la precisión en el uso del lenguaje sobre todo a estos niveles altos como el del líder de la Iglesia católica, además de cuidar el tacto, hay que ser justo en el momento de valorar los hechos históricos. Pues, no hay que olvidar que si bien es cierto que la religión mahometana es utilizada por parte de algunos para emprender acciones violentas, no es menos cierto que la religión cristiana ha sido utilizada por parte de, por ejemplo, George Bush para emprender las dos ultimas guerras –la de Afganistán e Irak-, que han dejado decenas de miles de muertos inocentes por el camino. Si no fuera por el hecho de que el presidente norteamericano identificara la “guerra contra el terrorismo” como una “cruzada”, y un choque entre el cristianismo y el Islam, no había podido contar con el voto y apoyo de millones de cristianos evangélicos, montar campos de concentración y exterminio como Guantánamo.

Pocas veces como en las últimas tres décadas los dioses han sido invocados para justificar intereses político-económicos. “Tierra prometida”, “Pueblo elegido” “destino Manifiesto” o “El Bien contra el mal” han servido para manipular las convicciones más íntimas de los creyentes.

A todas luces parece que mientras allí se necesita un Erasmus de Rótterdam para que separe la religión del poder político, aquí estamos siendo testigos de cómo su herencia se está echando a perder de forma sutil y progresiva.

Cui bono? “A quién beneficia”, pregunta del derecho romano, que se presenta como la herramienta imprescindible para comprender cómo la nueva Cruzada o Guerra Santa sólo han hecho felices a las multinacionales de armas.

¡Que los líderes religiosos de allí y de aquí en vez de entretenerse y entretenernos en guerras religiosas, se preocupen por graves problemas de la humanidad, como una pobreza “terrorista” y obscena que inunde a miles de millones de personas cristianas, musulmanas o budistas!.

¡Y que de una vez por todas dejen en paz a los dioses!
Tornar a dalt Ir abajo
 
En defensa de Benet XVI
Tornar a dalt 
Pàgina 1 de 1
 Temas similares
-
» I a nosaltres qui ens defensa?
» En defensa del chapurreat
» En defensa de la llengua catalana a TVE

Permisos d'aquest fòrum:No pots respondre a temes en aquest fòrum
Neop@tria :: Neop@tria-
Canviar a: