http://illes-balears.e-noticies.com/una-ciutadana-russa-denuncia-que-no-lentenen-en-catal%e0-7837.html
16-09-2006. L'Obra Cultural Balear ha denunciat públicament un nou cas de discriminació lingüística a Mallorca. L'episodi es va produir a Porto Cristo, on una ciutadana russa, Anastasia Shelyakina, va veure negat el seu dret a fer servir la llengua pròpia de l'illa en una botiga de souvenirs. Segons l'Oficina de Drets Lingüístics de l'OCB, el cas posa de manifest l'incompliment de la Llei de Comerç. El problema es va produir quan Shelyakina, resident des de fa un any i mig a Mallorca, va entrar a una botiga de souvenirs. El dependent no va tenir cap problema per entendre-la quan va comprar un producte, però una vegada va pagar, li va demanar una bossa de plàstic i el dependent li respongué en veu agressiva que si no li xerrava en castellà no l'entenia. Shelyakina va explicar al dependent que a les Illes Balears hi ha dues llengües oficials i que ella tenia dret a escollir en quina volia expressar-se.
El botiguer, que l'entenia en tot moment, li va dir que només hi havia una llengua oficial, la castellana, i es va negar a servir-la i a entregar-li el llibre de reclamacions. La jove, que ha fet una queixa a l'Oficina de Drets Lingúístics de l'Obra Cultural Balear, no entén «com es pot tractar d'aquesta manera un client només perquè xerra en mallorquí». «Si com a estrangera m'ha dolgut aquest mal tracte, no vull ni imaginar com s'ha de sentir un mallorquí en la meva situació» es pregunta la subdita russa. L'OCB considera que l'actitud d'aquest botiguer representa una «violació clara de la Llei de Comerç, que obliga el sector com a mínim a entendre la llengua catalana i sanciona els casos de discriminació lingüística envers els clients».
La Llei també obliga mantenir la informació adreçada als clients com a mínim en llengua catalana i, en aquest cas, ni hi havia retolació externa de la botiga i el dependent es va negar a lliurar el full de reclamacions. A banda de condemnar les «actituds insulats i discriminatòries» contra els ciutadans que fan servir la llengua pròpia», l'Obra, a través de la seva Oficina de Drets Lingúístics, estudia la possibilitat de presentar una queixa a Consum i una denúncia per incompliment de la Llei de Comerç. Al mateix temps, preveu mantenir gestions amb els responsables d'aquesta botiga per evitar que la situació es pugui repetir.