• L'inventari ha permès localitzar 86 llocs amb estructura militar de l'època
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
ISONA I CONCA DELLÀ
Les experiències i els records de 25 jubilats del Pallars Jussà, escollits entre els 150 supervivents de la guerra civil espanyola que encara viuen en aquesta comarca, quedaran recollits en el primer arxiu oral sobre el front del Segre que es crea a Catalunya. Aquests registres verbals, que estan promoguts pel Consell Comarcal i són pioners a la demarcació de Lleida --on la guerra va ser molt sagnant--, formaran part dels fons orals del Memorial Democràtic que està posant en marxa la Generalitat, va anunciar el secretari general de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell (ICV). L'inventari del patrimoni de la guerra civil que s'ha dut a terme al Pallars ha permès localitzar 86 llocs que conserven --en molts casos en excel.lent estat-- estructures d'arquitectura militar de la guerra. "Encara no
s'han estudiat al detall, però es calcula que hi deu haver almenys 150 elements d'un i altre bàndol, entre trinxeres, búnquers, nius de metralladores, pous de tiradors i barraques per als soldats", va explicar dissabte Núria Nolasco, una de les autores de l'estudi, en un acte públic a Isona.
Nolasco, que ha dedicat un any de feina a la recopilació i catalogació d'aquest patrimoni --prèviament havia estat estudiat per l'investigador Manuel Gimeno--, va destacar, entre altres, les restes trobades a Vilanoveta (al municipi de Conca de Dalt) i a la Posa (a Isona i Conca Dellà). "Són llocs on hi ha conjunts de diferents construccions en un estat de conservació molt bo, fins al punt que, només amb una petita intervenció, serien dos òptims candidats a acollir un parc temàtic", va manifestar l'especialista.
VISITES GUIADES
De fet, el Consell Comarcal ja ha impulsat algunes accions de restauració
dels elements d'arquitectura bèl.lica i ha començat a senyalitzar alguns dels llocs. També s'han arreglat camins per poder-hi accedir. "D'aquí a un parell de mesos esperem poder reforçar el servei de visites guiades a les zones de Vilanoveta i la Posa, que estan obertes al públic des de fa un temps", va assenyalar el president de l'ens, Xavier Pont (CiU).
El secretari general, que va destacar l'altinterès de les restes localitzades en aquesta part del Prepirineu, va valorar l'esforç que s'ha fet en la recopilació dels testimonis de les persones que van viure el conflicte. "És la primera vegada que es porta a terme una experiència com aquesta, amb veus de primera mà, al frontdel Segre, on la guerra també va ser molt traumàtica", va explicar Vendrell. El registre oral s'ha fet en altres zones de Catalunya, va assenyalar l'ecosocialista, com a l'Ebre o, més recentment, a la localitat de Torelló (Osona).