Una quarantena de joves de tot Catalunya participen en la reconstrucció de l'Estació Biològica de la zona de l'AiguabarreigSalvador Miret // ACN // 28.01.2007 16.30 h.
L'Aiguabarreig és el nom amb què es coneix la confluència dels rius Segre, Cinca i Ebre. Des del novembre del 2003, el Grup d'Antics i Amics de Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya, duen a terme un projecte de col·laboració amb aquesta zona, dins del qual s'emmarca l'organització de l'anomenada 'Operació Aiguabarreig'.
L'Operació Aiguabarreig consisteix en diferents activitats que aquests joves voluntaris desenvolupen durant tot l'any consistents en una visita al Centre d'Informació de Massalcoreig, en l'anellatge d'aus que nidifiquen a la zona, en la instal·lació de caixes-niu, en la col·locació de paranys o en la plantació d'arbres. Totes aquestes accions tenen lloc al que ha d'esdevenir el nou Centre de Natura de l'Aiguabarreig, que s'ha d'ubicar en una masia situada entre la Granja d'Escarp i Mequinensa.
Durant aquest cap de setmana ha començat la cinquena temporada de l'Operació Aiguabarreig. En aquesta ocasió els voluntaris s'han encarregat de plantar al voltant de 200 xops al terme municipal de Seròs, d'instal·lar nius artificials per a òlibes i menjadores pels ocells passeriformes hivernants.
El coordinador de l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig, Guillem Chacón, ha assegurat que totes aquestes activitats pretenen servir per refer l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig que va ser destruïda el 2003 sense haver de dependre de les ajudes de cap institució. Tot i això, compten amb el suport dels Departaments de Medi Ambient de Catalunya i Aragó, de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal del Segrià, així com dels consistoris on s'ubica aquesta gran zona humida.
Aquesta zona que agrupa unes 40.000 hectàrees comprèn els termes municipals de Seròs, Massalcoreig, la Granja d'Escarp, Almatret, La Pobla de Massaluca, Vilella de Cinca, Saidí, Fraga, Torrent de Cinca, Faió i Mequinensa.
A l'Aiguabarreig hi destaca la presència de nombrosos boscos de ribera i grans canyissars, esdevenint el punt de confluència de la flora estepària provinent del desert dels Monegres i la flora mediterrània per mitjà de l'Ebre, inclosos alguns elements propis de la muntanya.
També hi conviuen espècies faunístiques d'ambients ben oposats, on els ocells hi són el grup més destacat. L'Aiguabarreig abraça des de les colònies de martinets o tota mena de rapinyaires fins a les aus dels ambients desèrtics, incloent una extensa representació d'espècies escasses i amenaçades a Europa.
El març de 2003 uns desconeguts van destrossar les instal·lacions de l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig de Mequinensa, ocasionant uns danys valorats en més de 100.000 euros en materials i en les mateixes instal·lacions on, dins les peixeres existents van ser llençades, fins i tot, botelles de lleixiu.
Els vàndals també van destruir gairebé tots els treballs que s'havien vingut recollint des de la seva posada en funcionament, el 1993. Des d'aquella acció, els responsables de l'Estació Biològica estan intentant crear unes noves instal·lacions per a divulgar i donar a conèixer la riquesa de flora i fauna que presenta aquest territori.