DIVENDRES, 22/09/2006 - 06:00h
'Neopàtria', un 'thriller' polític contemporani
Hèctor Bofill publica la seva segona novel·la
Héctor Bofill, l'escriptor que va encunyar el terme del grup dels 'Imparables', ha publicat una nova novel·la, 'Neopàtria' (Proa). L'obra és un 'thriller' polític, que té per rerefons una guerra oberta entre Espanya i el País Basc, quan els bascos opten per exercir el dret d'autodeterminació i constituir-se en un estat independent. El projecte del llibre va rebre el premi de Creació Literària de la Fundació Enciclopèdia Catalana.
'La història també passa a Barcelona, diu Bofill, perquè volia parlar de la realitat de Catalunya. Protagonitzen la història una colla d'amics, que es dediquen al tràfic d'armes i n'han de fornir al govern basc. De fet, aquesta situació hauria pogut originar-se durant la segona legislatura del govern Aznar. Tots recordem que un destacament militar va entrar de nit en un poble basc a fer-hi maniobres. Perquè la política espanyola viu aquest rerefons, dins l'inconscient col·lectiu tenen el conflicte bèl·lic, ja sigui amb Catalunya o amb el País Basc. Crec que, si no, no es pot entendre què va passar durant el procés de l'estatut'. Segons Hèctor Bofill la novel·la es pot llegir en dues direccions, en la 'd'allò que hauria passat, si...', però també en la 'd'això pot passar'.
L'autor veu una mancança en el discurs literari català: 'No hi ha narrativa que tingui com a vector central la política, el factor ideològic. On és el Phillip Roth de la literatura catalana? Sí que hi ha escriptors en aquesta línia, com Julià de Jòdar, però són d'una altra generació'.
Un diputat del PSC
La història de 'Neopàtria' comença amb una parella que arriba a una illa de la Mediterrània fugint d'un conflicte polític i bèl·lic del qual ha estat víctima i botxí. A partir d'aquí es va descobrint què ha passat abans de la fugida. Segons l'autor, 'Neopàtria' també aborda un altre tema, el de la traïció. I en descela, amb un riure maliciós, un element significatiu: 'el protagonista és el traïdor que tots els catalans portem a dins'. I més endavant, durant la conferència de premsa, afegeix: 'El protagonista és un diputat socialista del Parlament de Catalunya'.
L'autor ha volgut lligar l'argument amb el procés estatutari, per més que va escriure el llibre abans que comencés tot el tràmit de l'estatut (la novel·la fou concebuda fa quatre anys). Diu Bofill: 'A Catalunya ens passa que a l'hora de la veritat ens dividim'. I després: 'Estic en una línia molt ideologitzada, línia dura. Però no tot és política a la novel·la, també m'interessen les relacions interpersonals, i descric les cadenes sexuals dels membres de la colla'.
Hèctor Bofill inclou al llibre una darrera pàgina de 'Deutes', en què fa un agraïment a alguns dels 'Imparables', '...sense els quals ja no em veuria amb cor de prosseguir cap projecte literari'. Bofill ha dit que hi ha una mena d'homenatge als seus companys, alguns dels quals apareixen com a personatges de la novel·la'. I ha amenaçat: 'Comença un cicle nou, els imparables contraatacarem! Hem passat un any bastant calladets, però això s'ha acabat. Jo inauguro un seguit de novetats que aniran apareixent els mesos vinents'. Finalment, deixa anar: 'Sort que ens dediquem a la literatura, perquè si ens dediquéssim a la política...'